Három tipp a felszálló vezetékek biztos rögzítésére

A felszálló vezetékek a víz, a szennyvíz vagy a gáz függőleges csővezetékeken történő szállítására szolgálnak egy épület különböző szintjei között. Magas épületekben általában aknákat alakítanak ki, amelyekbe különböző csöveket, vezetékeket lehet beszerelni függőlegesen. A felszálló vezetékek rögzítésének szakszerű kialakításához különösen az alábbi három szempontot kell figyelembe venni:

1. A hosszváltozások betervezése

A vezetékek hosszanti tágulása a szállított közeg hőmérsékletétől és a cső anyagától függ. Méretezőszoftverünkkel ez valamennyi szokásos cső esetében gyorsan, egyszerűen kiszámítható. A kapott hosszváltozást a szerelésnél figyelembe kell venni és ki kell egyenlíteni, alapvetően ezt a célt szolgálja a fix és elmozduló megfogásokszakszerű beszerelése. Csak ezáltal kerülhetők el olyan esetleges károk, mint a rögzítő szerkezetek kiszakadása vagy a csövek kihajlása.

2. A terhelés pontos meghatározása

 A biztos rögzítéshez már a tervezési szakaszban figyelembe kell venni valamennyi erőt, amely az üzemelés során a megfogási pontokra várhatóan hatni fog. Ezért pontos tervezést igényelnek például a folyékony közeget szállító vezetékek egyenes ütközőzónái (irányváltások), hogy a rögzítési pontok megfelelő mértékben fel tudják venni majd a terhelést. 

3. A zajvédelem figyelembevétele

A különböző közegek csővezetékeken történő szállítása zajokat okoz, felszálló vezetékek esetében pedig ez fokozottan igaz, mivel a szállított közeg ezeken általában nagyobb sebességgel halad át, mint a vízszintes szerkezeteken. Ezenkívül az ütközőzónák is kihívást jelentenek a zajvédelemtechnika szempontjából. Annak érdekében, hogy a keletkező testhangot a rögzítési pontok ne adják át az épületszerkezetnek, zajcsillapító, illetve zajleválasztó elemek beépítésére van szükség.
 
A követelményeknek megfelelően mindig meg kell találni a megfelelő rögzítési megoldást. Az alábbiakban három tipikus szerkezetet mutatunk be.

Tipikus szerkezetek

A. Elmozduló megfogás

A tolószánra való rögzítés lehetővé teszi a hőmérsékletváltozás miatt bekövetkező hosszanti tágulások felvételét, a sárga DÄMMGULAST® betéttel szigetelt csőbilincs pedig csökkenti a testhang átvitelét az épületszerkezetre.
 

B. Zajleválasztott fixpont (közepes terhelés)

A csövet két csavaros csőbilincs veszi körül, amelyeket két zajleválasztott PHONOLYT® elemhez rögzítettek.

C. Zajleválasztott fixpont (nagy terhelés)

A csövet két STATO® csőbilinccsel egy STATO® konzol építőkészletre rögzítették, amely egy rendszersínre fekszik fel. Az épületszerkezet irányába történő zajleválasztásról sínenként két PHONOLYT® elem gondoskodik.


Az egyes rögzítési megoldások tervezésénél, kialakításánál alkalmazástechnikusaink szívesen állnak rendelkezésükre. Kérjük, forduljanak hozzájuk közvetlenül!