A kompenzátorok beépítése

A kompenzátorok beépítése

A MÜPRO tervezőprogramja támogatást nyújt a kivitelezéshez

A csővezetékek hosszváltozásainak kiegyenlítéséről általában természetes táguláskiegyenlítő elemek, mint pl. az L- vagy U-alakú tágulóívek gondoskodnak. Bizonyos esetekben azonban nem lehetséges ilyen tágulóívek beépítése. A hosszváltozások kiegyenlétése során elsősorban a helyszűke indokolja a kompenzátorok beépítését.
 

A legelterjedtebb forma: az axiál kompenzátor

A kompenzátor teljes terjedelmében felveszi a hosszváltozást, ez az a terület, ahol a csővezeték nyúlása vagy összehúzódása megtörténik. A leggyakrabban használt típus, azaxiál kompenzátor a tengelye mentén veszi fel a csővezeték mozgásait.
 
Az axiál kompenzátort tartalmazó csőszakasz mindig egyenes – hajlatok vagy irányváltások nincsenek benne. A külső végein mindig fix megfogások gondoskodnak a kompenzátoros szakasz biztos és stabil rögzítéséről. Ezek között helyezkednek el az elmozduló megfogások, a kompenzátor, valamint a kompenzátor előtt és után az ún. vezetőcsapágyak. Ez utóbbiak olyan különleges csapágyak, amelyek csak tengelyirányban veszik fel a mozgásokat, a csővezeték ezáltal keresztirányban nem tud elmozdulni, hanem megtartja az irányát. Azt, hogy milyen távolságban legyenek a vezetőcsapágyak a kompenzátortól, a számítások adják meg. 
 
Ennek segítségével lehet továbbá a megfogási pontokra ható erőket is meghatározni, amelyek a csővezeték összehúzódása vagy nyúlása, illetve a cső belső nyomása következtében állnak elő. Egy 200/300 mm átmérőjű csőben mintegy 5-6 bar vizsgálónyomás mellett néhány tonnányi erő is ki tud alakulni. 
 

Szerelés előtt: A megfogási pontokra ható erők meghatározása

A kompenzátorok megfelelő beszereléséhez alapvető fontosságú valamennyi alkotóelem méretezése. A MÜPRO tervezőprogramjának ingyenesen rendelkezésre álló részében, a megfogási pontok méretezési programjában 5 ismert gyártó több mint 5000 különböző kompenzátormodelljének műszaki adatai találhatók meg. A vízszintes csővezetékekbe szerelt axiális kompenzátorok megfogási pontjainál fellépő erők így kényelmesen méretezhetők. Ha minden érték helyesen van megadva, a szoftver összeállít egy kinyomtatható dokumentumot, amely tartalmazza a tervezett csővezetékrendszerhez szükséges valamennyi rajzot és műszaki adatot. Az alábbi képgalériában egy ilyen dokumentumminta látható.
 

További kompenzátortípusok

Csőmozgások más irányokban is előfordulhatnak. Laterál kompenzátort például akkor kell beépíteni, amikor a csővezeték nem csak tengely-, hanem oldalirányban is elmozdul. Ilyen eset az, amikor ki kell egyenlíteni az épületszintek különbségeit, egy csővezeték különböző épületrészeken át halad, egyenetlen a padló, vagy a vezetékek tengelye nem esik egy vonalba. Az angulár vagy csuklós kompenzátorok szögelfordulások felvételére alkalmasak. Elsősorban nagy csővezetékrendszereknél és nagy nyomás esetén, pl. magas épületekben képesek a csővezetékek mozgását felvenni, és ezzel megakadályozzák a nyomás okozta nagy reakcióerők kialakulását.
 
Alkalmazástechnikai részlegünk bármikor szívesen áll rendelkezésre a kompenzátorokat tartalmazó csővezetékrendszerek kiépítésében.