"Ha túlfeszítjük, zajos lesz"

"Ha túlfeszítjük, zajos lesz"

A zajcsillapító betétek szakszerű beszerelése

A csőbilincsek zajcsillapító betétjei a csővezetékek zajleválasztásáról gondoskodnak. Amennyire eltérő alkalmazási területek és a peremfeltételek (anyag, hőmérséklet stb.) adódhatnak, olyan széles a szigetelő betétek választéka is. A különféle betétek működési mechanizmusa ennek ellenére alapvetően ugyanaz: egy csőben - például az átáramló közeg hatására - rezgés keletkezik, a csőbilincs pedig átadja ezt a rezgést az épületszerkezetnek. A csőbilincsben lévő zajcsillapító betét az áramlási zaj formájában jelentkező testzaj nagy részét "lenyeli", mivel a zajcsillapító betétben a hang terjedése lassabb, mint a csővezeték anyagában. A zaj „lefékeződik“, a zajcsillapító betétből való kilépéskor pedig tovább veszít az energiájából és ezáltal a hangerejéből is. A csőrögzítésre ekkor már minimális rezgést ad át.

A bevizsgált zajcsillapító betétek teljesítményéről megbízható adatok állnak rendelkezésre. A MÜPRO szilikonmentes kaucsukból készült, sárga DÄMMGULAST® zajcsillapító betétjével például akár 22 dB(A) zajcsökkentés is elérhető. Az ilyen típusú testzajleválasztott rögzítőelemek a zajvédelmet kalkulálhatóvá teszik a tervezők és technikusok számára. Ahhoz azonban, hogy ez a kiszámított zajvédelem a gyakorlatban is működjön, az alábbiakat feltétlenül figyelembe kell venni:

A zajcsillapító betéteknek rugalmasnak kell maradniuk.


A zajcsillapító betéttel ellátott csőbilincseket csak annyira szabad megszorítani, hogy biztosan üljenek, a betétnek azonban semmi esetre sem szabad erősen összepréselődnie, sem pedig kitüremkednie. A kaucsukra gyakorolt nyomás ugyanis csökkenti az anyag rugalmasságát, aminek következtében a hang terjedési sebessége megnő, a szigetelő képesség pedig csökken – tehát ha túlfeszítjük, zajos lesz.

Zajleválasztott fixpontok beépítése


A zajcsillapító betétek csak korlátozott mértékben vesznek fel tengelyirányú erőket, ezért beépítésük nem ajánlott a csővezetékek fixpontjain. A fixpontoknál keletkező erők felvételére, egyidejűleg pedig jó zajcsillapításre zajleválasztott fixpontokat, például a MÜPRO PHONOLYT®-ot ajánljuk.


További zajcsillapító termékeket Online Shop-unkban talál.