Korrózió az uszodatechnikában - Mire is kell odafigyelni?

Korrózió az uszodatechnikában - Mire is kell odafigyelni?

A nagy páratartalom, a kondenzvízképződés és a magas klórtartalom miatt az uszodák levegője komoly korrózióveszélyt jelent. Ennek ellenére a "rozsdamentesnek" tartott nemesacél elterjedtebb az uszodatechnikában, mint az ilyen környezetben sokkal alkalmasabb, tűzihorganyzással és Duplex-bevonattal megoldott korrózióvédelem. Ez pedig fatális következményekkel járhat.

 
Korrózió gyengén ötvözött, "rozsdamentes" acélok esetében
A Tűzihorganyzási Intézet honlapján olyan eredményeket ismertet, amelyeket anyagvizsgálati hivatalok tettek közzé az uszodai rögzítéstechnika területén végzett vizsgálataik alapján. Ebből kiderül, hogy a gyengén ötvözött, "rozsdamentes" acélból készült rögzítőelemek egy részén már néhány év elteltével lyuk- és/vagy feszültségkorrózió formájában súlyos károsodások vagy korrózió okozta törések tapasztalhatók. Ezzel szemben a tűzihorganyzott rögzítőelemek gyakran még évtizedek múlva is korróziómentesek maradnak. Forrás: Tűzihorganyzási Intézet – www.feuerverzinken.de)

A tűzihorganyzás előnyei
A tűzihorganyzási eljárás során egy különböző vas-cink-ötvözetekből álló bevonat képződik az acélszerkezeten. A merítéses eljárás körben mindenütt, még az egyébként korróziónak kitett bemélyedéseken vagy sarkokon is megvédi az acélszerkezetet. A cinkbevonatok mindemellett mechanikusan is igen jól terhelhetők. Amennyiben azonban a használat során mégis bekövetkeznek felületi sérülések, a cinkbevonat katódos védelmet nyújt. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a tűzihorganyzás nagyobb atmoszférikus nyomás esetén is akár 30 éven át képes védelmet nyújtani a korrózió ellen.

Optimális védelem Duplex-bevonattal
A Duplex-rendszernél a horganyzást egy porfestéssel felvitt bevonat egészíti ki. A porrétegnek köszönhetően kopásálló, zárt pórusú, nagy kémiai ellenállású felületek állnak elő. A Duplex-rendszerek ezáltal további korrózióvédelmet biztosítanak az olyan különösen korrozív környezetekben, mint az ipar, vegyipari létesítmények, tengerpart vagy pedig nagy kloridtartalmú környezetek, pl. uszodák, különösen azok, ahol sós vizes medencék is vannak. Mivel a porfestésnél egyedi színek megválasztására is lehetőség van, ez az eljárás különösen alkalmas a látszódó szerkezeteken. 

 
Termékeinket a megfelelő korrózióvédelemmel ellátva kínáljuk. A tűzihorganyzott termékek skálája az MPT-tartórendszertől a nehéz csőrögzítéseken, MPC-rendszersíneken, MPC-konzolokon és csőbilincseken át egészen a szerelési anyagokig terjed. Amennyiben a Duplex-bevonattal ellátott termékeinkkel kapcsolatban kérdése van, szaktanácsadóink készséggel állnak az Önök rendelkezésére.
 

A tűzihorganyzásra vonatkozó legfontosabb tudnivalók a hírlevél végén szerepelnek. További információkat a Duplex-bevonatról szórólapunkon talál.

Letölthető tájékoztató

Tűzihorganyzás

Mi a tűzihorganyzás lényege, és milyen előnyöket nyújt korrózió esetén? Tájékoztatónkban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Szórólap: Duplex-porfestés

Szórólap: Duplex-porfestés

A Duplex-porfestés különösen a korróziónak kedvező környezetekben, pl. uszodákban vagy más nagy kloridtartalmú környezetben bizonyul megfelelőnek. Ismerje meg az eljárás legfontosabb tulajdonságait és előnyeit.