A kaditzi tisztítómű bővítése, Drezda

A kaditzi tisztítómű bővítése, Drezda

Csővezetékek rögzítése korrodáló környezetben

A drezdai szennyvíztisztító vállalat 2018-ig összesen 23 millió eurós beruházást tervez a kaditzi tisztítómű megépítésére. Az első intézkedések egyike volt az ún. levegőztető rendszer 2015-ben megkezdett bővítése. A szennyvíznek az új medencékhez történő odavezetéséhez nagy mennyiségű csővezeték kiépítésére volt szükség. A drezdai szennyvíztisztító vállalat a MÜPRO-t mint egy megfelelő termékkínálattal és szakértelemmel rendelkező rögzítéstechnikai specialistát bízta meg a kaditzi tisztítómű csővezetékrendszerének tervezésével és kivitelezésével.

Követelmények

A hó- és szélterhelések, illetve a tisztítómű különösen korrozív környezetének figyelembe vételével, igen szűk időkeretek között kellett a teljes csővezetékrendszer átfogó nyúlási vizsgálatát elvégezni.

Megvalósítás

  • Az optimális korrózióvédelem érdekében olyan nemesacél rögzítési megoldások lettek beépítve, mint a V4A nemesacélból készült MPC-rendszersínek.
  • A MÜPRO alkalmazástechnikusai által elkészített átfogó nyúlási vizsgálat hó- és szélterhelésekre vonatkozó számításokat is tartalmazott, amelyeket az egyes szerkezetek esetében megfelelő módon igazolni kellett.
  • Ezekhez, illetve a fix- és mozgópontokra vonatkozó számításokhoz is a MÜPRO tervezőszoftverét használták.
  • A medencék felett áthúzódó, különösen nagy – akár 8 méteres – fesztávokra az elmozduló megfogásokhoz való, MPC-rendszersínekből, Vario nyeregalakú csuklókból és 1,75 kN-os tolószánokból álló konzolos rögzítések kerültek.
  • Ugyanakkor a csöveknél is figyelembe kellett venni a nagy méreteket: többek között extra méretű – akár 700 mm névleges átmérőjű – kengyeles bilincsek, valamint a STATO konzolos építőkészlet felnagyított változata, illetve ennek megfelelő, egyedi gyártású MÜPRO STATO bilincsek lettek beszerelve.
A rengeteg vázlatot, számítást és igazolást magában foglaló alapos előkészítő munka már a kezdetektől nagyfokú tervezési biztonságot nyújtott a projekt résztvevőinek. A kivitelezéshez rendelkezésre álló, megfelelően részletezett szerelési útmutatóknak, illetve a nemesacél termékek rövid szállítási idejének köszönhetően minden biztosított volt a gyors, gördülékeny szereléshez.