Korlátozott mennyezeti és fali rögzíthetőség

Korlátozott mennyezeti és fali rögzíthetőség

Megoldás a kábeltálcák és csővezetékek rögzítésére az UD Chemie új raktárcsarnokában

A szendvicspaneleket egyszerű szerehetőségüknek és kiváló szigetelő tulajdonságaiknak köszönhetően alkalmazzák széles körben az ipari és hűtőcsarnokok tető- és falszerkezetein. Az UD Chemie újonnan épülő wörrstadti gyártó- és raktárcsarnokánál is ilyeneket építettek be, ami a szintén beépített trapézlemezekkel együtt nagy kihívást jelentett a kábeltálcák és fűtéscsövek rögzítésénél.

Követelmények

A kábeltálcák rögzítése esetében kb. 150 kg/m terhelést kellett figyelembe venni, ráadásul a kábeltálcák rögzítésének kellett a fűtéscsövek rögzítéséül is szolgálnia. Mivel a beépített szendvicspanelek és trapézlemezek teherbíró képessége ezekre a terhelésekre nem volt elégséges, a felelős építész megtiltotta a mennyezetre és falra történő rögzítést.

Kivitelezés

A MÜPRO alkalmazástechnikusai ezért MPC-rendszersínekből készítettek egy olyan szerkezetet, amely képes felvenni a megfelelő terhelést. A sínszerkezeteket a betonoszlopok és T-tartók homlokfelületére, illetve közbülső szakaszaira rögzítették 9 méter magasságban, ezzel biztosítva az 5,5 méteres fesztávolságok áthidalását.
 
A sínszerkezet
A kábelcsatornák és fűtéscsövek rögzítése céljából két H-profilú MPC-rendszersín fut a fallal párhuzamosan, és ezeket rövidebb, merőlegesen elhelyezett MPC-sínek kötik össze. A kábeltálcát a merőleges MPC-sínekre rögzített MPC-konzolok támasztják alá. A kábeltálca alatti sínszakaszokon a merőleges sínek ezenkívül a fűtéscsövek rögzítési alapjául is szolgálnak. 
 
Rögzítés a T-tartókra
A H-profilok rögzítése a T-tartókra történhet közvetlenül tartókarmokkal, vagy pedig - ha nagyobb a távolság a H-profil és a T-tartó között - MPC-konzolokkal, amelyek a H-profilokra merőlegesen tartókarmokkal vannak a T-tartóra rögzítve.
 
Rögzítés a betonoszlopokra
A H-profilok biztos rögzítését egy további merőleges MPC-rendszersín homlokfelületére konstrukciós szegletek biztosítják, ezeket pedig BZ nehéz horgonyok rögzítik a betonoszlophoz.
 
További stabilitást és optimális tehereloszlást biztosítanak azok a menetes szárak, amelyek menetesszár-feszítőkkel vannak a T-tartók, illetve a betonba rögzített MPC-sínek és a H-profilok közé rögzítve.

Tervezés és kivitelezés

A rögzítési megoldás tervezését és kivitelezését a MÜPRO illetékes projekttanácsadója folyamatos helyszíni szaktanácsadással támogatta, a szerkezet műszaki kidolgozását pedig a MÜPRO alkalmazástechnikusai végezték. Így az MPC-sínekkel és szerelési anyagokkal teljes mértékben sikerült megfelelni a rögzítésre és terhelésre vonatkozó követelményeknek. Ebben a projektben is megmutatkozott tehát a moduláris rendszernek az az előnye, hogy egyedi igények esetén is igen sokféle megoldást kínál.  

Következő projektjéhez megtalálja a megfelelő termékeket a MÜPRO Online Shop-ban. Rögzítési megoldásainkkal és szolgáltatásainkkal kapcsolatban a MÜPRO szervizcsapata készséggel áll a rendelkezésére.